Kulturaften med Hans Jørgen Bonnichsen. Barn af grænselandet

Sted Tornerosevej 115, 2730 Herlev
50,- foredrag, kage og kaffe

Barn af grænselandet

Det er 100 år siden, at Sønderjylland blev igen blev forenet med Danmark. Hans Jørgen Bonnichsen er selv et barn af grænselandet og vil i dette foredrag gennem familiens og egen – ikke altid lige lykkelige historie – fortælle om, hvilken betydning det havde og stadig har, og hvilke konflikter der opstår ved at være en del af to kulturer. Fortællingen begynder med det smertelige nederlag i 1864, hvor Danmark mistede Sønderjylland, der i hele 56 år var en del af det stortyske rige.

Det medførte, at 5000 unge sønderjyder mistede livet i Første Verdenskrig - en kamp, der ikke var deres. Der i blandt var Bonnichsens tre onkler. Lige så mange kom hjem invalideret og mærket på livstid. Genforeningen i 1920 blev et lyspunkt i mange familier og Danmarkshistorien, men med 2. verdenskrig, der splittede familier og tiden, der fulgte, helede ikke sårene og det belastede naboskab. I 1955 blev muligheden for en fredelige sameksistens åbnet ved en aftale mellem Bonn og København om beskyttelse af mindretallene nord og syd for grænsen mod sindelagskontrol og diskriminering.