Tirsdagstræf om Shellhusbombardementet og den franske skole

Dato Tirsdag d. 13. oktober 2020, Kl. 12:00 til kl. 14:00

Den franske skole og shellhuset

-Vi opnåede da, at København ikke blev bombet! (Erik Scavenius 1945).

Den 21. marts 1945 forvandlede Royal Air Force på få minutter den Franske skole Jeanne D’Arch til en rygende hob af støv og kalk under et angreb på Gestapo’s hovedkvarter i Shellhuset. Et boligkvarter bag Frederiksberg Allé blev med et forvandlet til et virvar af ild og røg. Over 900 mennesker mistede deres hjem.

Henrik Ahlmann kortlagde begivenhederne i bogen Den Franske Skole (2005). Dette værk har siden opnået håndbogsstatus. Foredraget bygger på øjenvidner og lukkede arkiver. Der gøres op med den klassiske myte, at frihedskæmperne i Shellhuset skulle reddes. Operationen, modstandsbevægelsens situation, forberedelserne og de britiske jageres vej ind over det Danmark frem til den frygtelige tragedie, hvor civile og redningsfolk stod nærmest magtesløse i ruinerne for at frelse de små skoleelever.

Forstå med dette foredrag baggrunden for Ole Bornedals længe ventede film "Skyggen, i mit øje", der har premiere i marts 2020.

Varm mad, kage og kaffe og foredrag 50,-